Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ή αλλιώς γνωστή ως χολοκυστεκτομή, είναι μια σχετικά συχνή επέμβαση. Μέχρι πρόσφατα, όμως, η ανοιχτή επέμβαση απαιτούσε μια τομή στην κοιλιά μήκους 15-22εκ.  Η νοσηλεία διαρκούσε περίπου μια εβδομάδα, ακολουθούμενη από περίοδο ανάρρωσης στο σπίτι 4-6 εβδομάδων. Η επούλωση της χειρουργικής τομής μπορεί να συνοδευόταν και από αρκετό πόνο.

Σήμερα, η χολοκυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δεν απαιτεί μεγάλη τομή. Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν σπίτι τους την επόμενη μέρα του χειρουργείου, και μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε μια εβδομάδα. Με τη λαπαροσκόπηση, οι ασθενείς χάνουν λιγότερο αίμα κατά το χειρουργείο, και έχουν πολύ λιγότερο πόνο.

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή & Παθήσεις της χοληδόχου κύστεως

Οι παθήσεις της χοληδόχου κύστεως προκαλούνται συνήθως από χολόλιθους (πέτρες), που σχηματίζονται μέσα στη χοληδόχο κύστη ή στο χοληδόχο πόρο. Αυτές οι πέτρες μπορεί να αποφράξουν τον πόρο και να εμποδίσουν τη ροή της χολής (μια ουσία που παράγεται στο συκώτι και βοηθάει στην πέψη των τροφών). Με αυτό τον τρόπο, η χοληδόχος κύστη μπορεί να πρηστεί, προκαλώντας έντονο κοιλιακό πόνο, εμετούς, και πυρετό (οξεία χολοκυστίτιδα).

Επίσης, οι πέτρες αυτές μπορεί να φύγουν από τη χοληδόχο κύστη και να αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο (το σωληνάκι που φέρνει τη χολή από το συκώτι) ή τον παγκρεατικό πόρο προκαλώντας χολαγγειίτιδα ή παγκρεατίτιδα αντίστοιχα (επιπλοκές χολολιθίασης).

Όταν οι λίθοι της χοληδόχου προκαλούν συμπτώματα (πόνο, κωλικούς, δυσπεπτικά ενοχλήματα) ή έχουν προκαλέσει κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως είναι αναγκαία.

Μετά τη χολοκυστεκτομή, η χολή συνεχίζει να παράγεται στο συκώτι και να αποβάλλεται μέσω του λεπτού εντέρου, μόνο που δεν αποθηκεύεται πλέον στη χοληδόχο κύστη.

 Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή – Τεχνική

Το πρώτο βήμα στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η εισαγωγή τεσσάρων τροκάρ (ειδικές συσκευές που μοιάζουν με σωλήνες) στην κοιλιά, που γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα. Μέσα από το πρώτο τροκάρ εισάγεται το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι μια video camera μέσω της οποίας προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες και σε μεγέθυνση ενισχυμένες προβολές των εσωτερικών οργάνων. Τα υπόλοιπα λαπαροσκοπικά εργαλεία εισάγονται μέσω των άλλων τροκάρ.

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή – Τοποθέτηση clips στον πόρο και τα αγγεία, και εκτομή της χοληδόχου κύστεως.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο κυστικός πόρος και η αρτηρία της χοληδόχου κύστεως χωρίζονται από το συκώτι με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, και μετά κόβονται. Ο χειρουργός στη συνέχεια αποκολλά τη χοληδόχο κύστη από το συκώτι και την αφαιρεί μέσω μιας από τις τομές. Οι τομές στο τέλος κλείνονται με ράμματα.

Παρακολουθήστε το σχηματικό video Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής 

Πριν το χειρουργείο

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται χολοκυστεκτομή και μπορούν να υποβληθούν σε γενική αναισθησία είναι υποψήφιοι για λαπαροσκοπική επέμβαση. Πριν να προταθεί όμως το συγκεκριμένο χειρουργείο, ο γιατρός εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εξηγεί στον ασθενή τα οφέλη, τους κινδύνους και τις επιπλοκές της επέμβασης.

Μόλις η επέμβαση προγραμματιστεί, Θα χρειαστεί προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις. Θα χρειαστεί επίσης εξέταση από τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο, πριν το χειρουργείο, ο οποίος θα εξηγήσει στον ασθενή τη διαδικασία της αναισθησίας.

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται το πρωί της ίδιας μέρας που είναι προγραμματισμένη η επέμβαση. Επειδή η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, δεν επιτρέπεται η λήψη τροφών και υγρών μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας του χειρουργείου.

Μετά το χειρουργείο

Αμέσως μετά το χειρουργείο, ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα της ανάνηψης. Στις ώρες που ακολουθούν το χειρουργείο, μπορεί να υπάρχει λίγος πόνος από τις μικρές τομές στην κοιλιά.  Οι ασθενείς συνήθως παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα του χειρουργείου.  Στο σπίτι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να επανέλθουν στο κανονικό τους διαιτολόγιο. Σε 3-4 μέρες μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, στο διαιτολόγιο που επιθυμούν, ακόμα και στη δουλειά τους. Επιπλέον μπορούν και να ξεκινήσουν να ασκούνται ελαφρά.

Μετά από μερικούς μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις εμφανείς.

Δεύτερη Γνώμη;

Ζητήστε μια εκτίμηση από τον ειδικό


Επικοινωνία